projects
houses
hotels
interiors
commercial
offices
culture
urban design
design
about
news
press
contact
facebook
twitter
instagram
Exterior View
Supermarket in Kifisia, Athens

Thanopoulos supermarket is located at the northern suburbs of Athens and is a family business that owns in the same area two more supermarkets, at N. Kifisia and N. Erythrea. It was always a high end supermarket brand with huge variety of sophisticated imported goods which are unlikely to be found in other supermarkets in Athens.

The supermarket building existed in 3 floors before the refurbishment and looked old and neglected. The store has been altered through the years with additions of extra spaces that transform the interior to almost a labyrinth with very difficult navigation through the shelves and circulation between the floors. The exterior was also outdated. The quality of the products had nothing to do with the quality of the space.

The main idea was to change the notion of the supermarket as it exists today in Greece -indifferent big boxes with long alleys of products. Our research started from recently designed supermarkets and continued to the open food markets. For us, the supermarket had to be resolved as an interpretation of an urban market place where you go to different shops to find different goods and interfere with other people. Some of the designs as the galvanized stroll were used to show the aesthetics of farmers market, some like the marble counter, the old fish markets in the islands and the age treated wooden shelves, the old bakeries on a mountain village. All these refer to familiar memories that were treated and interpreted in a new modern context. The supermarket was designed as our town, our village while we have been out to buy bread, fish, meat, vegetable, fruits, etc.

Following the refurbishment, the super market extends to 1500m2 and was limited to two floors occupying a larger area than it did before on three floors. This was mainly accomplished by managing the area surfaces in a much more effective manner. The storage areas, which in the past occupied the majority of the space of the basement, were moved to the 1st and 2nd floors, setting the basement space free for use for the supermarket. Communication between the two floors was altered with the addition of yet another large elevator, since new staircases for servicing and facilitating the customers were designed and constructed. The rearrangement and restructuring of all shelves which was designed based on the needs and habits of the customers, created an easier circulation flow within the store.

For the interior design, we wanted to maintain a relationship / connection with the new façade. There is a continuity and consistence in materials, aesthetics, and colors we encounter on the front view, while our goal is to create a warm environment for the customer. A dominant element that unites the exterior with the interior is the new metal suspended perforated false ceiling that consolidates new sales outlets specifically created for the Kifisia store, which is characterized by the passing user of the Railway.

The design arose from the need to change the appearance that, after many interventions both at the aesthetic and structural level, bared the need for a total architectural intervention. Our objective is to highlight the new image of the supermarket, but also that of the area where it is located, that is Kifisia.

Thanopoulos supermarket in Kifisia has two facades, one on Dragoumi street as well as one on Andrianou street. Our idea was to engross the charm of old Kifisia with the big mansions and the streets with the plane trees, translating it into a new lighter, perforated look that follows the lines of the pre-existing building, ultimately creating a sense of intimacy.

At Andrianou Street, our choice is to bring the building back to the road level without it being distant and detached, like a blank hole in the urban planning fabric. The presence of solely a lightweight perforated roof shelter creates this continuity as it borders with the corner building and preserves the necessary parking space creating shade. The adjoining mansion harmoniously interacts with the figure of the pergola. The pergola on Andrianou Street is designed with the aesthetics of the old closed gardens of the old mansions and is made of perforated aluminum sheets.

Supermarket στη Κηφισιά

Το σουπερμάρκετ Θανόπουλος βρίσκεται στα βόρεια προάστια της Αθήνας δίπλα στο σταθμό του ΗΣΑΠ στην Κηφισιά και έχει δύο όψεις σε διαφορετικούς δρόμους την οδό Ανδριανού και την οδό Δραγούμη. Είναι μια οικογενειακή επιχείρηση με άλλα δύο σουπερμάρκετ στην Ν.Κηφισιά και στην Ν. Ερυθραία. Εδώ και πολλά χρόνια είναι γνωστό στα Βόρεια προάστια για την μεγάλη ποικιλία των προϊόντων που πολλά εισάγονται απευθείας από την εταιρεία Θανόπουλος και μπορεί να τα βρεις αποκλειστικά εκεί.

Το κατάστημα σε τρεις ορόφους είχε σχετικά παλιώσει και είχε προβλήματα διάταξης και εσωτερικής κυκλοφορίας. Μετά από πολλές προσθήκες στη διάρκεια των χρόνων ο χώρος έμοιαζε λαβυρινθώδης και χαοτικός. Η εξωτερική όψη του κτιρίου ήταν σαφώς γερασμένη. Η ποιότητα των προίόντων δεν είχε να κάνει τίποτα με την ποιότητα του χώρου.

``Η βασική μας ιδέα ήταν να αλλάξουμε την έννοια του σουπερμάκετ όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, δηλαδή μεγάλα κουτιά με μεγάλους αδιάφορους διαδρόμους. Μας ενδιέφερε να κάνουμε εμπειρία την επίσκεψη στο σουπερμάρκετ. Η έρευνα μας ξεκίνησε από πρόσφατα σχεδιασμένα supermarket στο εξωτερικό και συνέχισε με τις ανοικτές αγορές ανά τον κόσμο. Για τους KLab το σουπερμάρκετ Θανόπουλος θα έπρεπε να παραπέμεπει σε μια μεταφορά μιας αστικής αγοράς εκεί που πρέπει να πας σε διαφορετικά καταστήματα για να βρεις τα διαφορετικά αγαθά και να συνδιαλλαγείς με άλλους ανθρώπους.Κάποια αντικείμενα που σχεδιάστηκαν όπως ο γαλβανισμένος πάγκος των λαχανικών έχει αναφορές στη λαική αγορά, ο μαρμάρινος πάγκος του ψαράδικου στις ψαραγορές των νησιών και τα ξύλινα ράφια του αρτοποιίου σε παλιούς φούρνους σε χωριά. Όλα έχουν κάποιες αναφορές σε οικείες μνήμες που μετασχηματίστηκαν σε ένα μοντερνο σχεδιασμό.``

Μετά την ανακαίνιση το σουπερμάρκετ εκτείνεται σε 1500 μ2 και περιορίστηκε σε δύο ορόφους καταλαμβάνοντας μεγαλύτερη έκταση από όσο πρίν σε τρεις ορόφους. Αυτό επιτεύθηκε κυρίως διαχειρίζοντας τις επιφάνειες χώρων με πολύ πιο αποτελεσματικό τρόπο. Οι αποθήκες που στο παρελθόν καταλάμβαναν το μεγαλύτερο χώρο του υπογείου μεταφέρθηκαν στον 1ο και 2ο όροφο απελευθέρωνοντας το χώρο του υπογείου για χρήση του σούπερμάρκετ. Η επικοινωνία ανάμεσα στους δύο ορόφους άλλαξε με την προσθήκη ενός ακόμα μεγάλου ασανσέρ καθώς και σχεδίαστηκαν και κατασκευάστηκαν νέες σκάλες για την εξυπηρέτηση των πελατών. Η αναδιάταξη όλων των ραφιών που σχεδιάστηκε βασισμένη στις ανάγκες και τις συνήθειες των πελατών δημιούργησε μια εύκολη ροή μέσα στο κατάστημα.

Για τον σχεδιαμό του εσωτερικού χώρου, θέλήσαμε να διατηρήσουμε μια σχέση/σύνδεση με την νέα πρόσοψη. Υπάρχει μια συνέχεια στα υλικά, την αισθητική, και τους χρωματισμους που συναντάμε στην όψη, ενώ παράλληλα στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα ζεστό περιβάλλον για τον πελάτη. Κυριάρχο στοιχείο που ενοποιεί την εξωτερική όψη με το εσωτερικό είναι η νέα μεταλλική αναρτώμενη διάτρητη ψευδοροφή που ενοποιεί νέους χώρους πώλησης που δημιουργήθηκαν ειδικά για το κατάστημα της Κηφισιάς που χαρακτηρίζεται από τον περαστικό πελάτη του Ηλεκτρικού σιδηροδρόμου.

O σχεδιασμός προέκυψε από την ανάγκη αλλαγής της όψης που μετά από πολλές παρεμβάσεις τόσο σε αισθητικό, όσο και σε κατασκευαστικό επίπεδο είχε την ανάγκη συνολικής αρχιτεκτονικής επέμβασης. Στόχος μας είναι να αναδείξουμε τη νέα εικόνα του σούπερμάρκετ αλλά και της περιοχής που βρίσκεται δηλαδή της Κηφισιάς.

Το σουπερμάρκετ Θανόπουλος στην Κηφισιά έχει δύο όψεις στην οδό Δραγούμη καθώς και στην οδό Ανδριανού. Η ιδέα μας ήταν να απορροφήσουμε τη γοητεία της παλιάς Κηφισιάς με τα μεγάλα αρχοντικά και τους δρόμους με τα πλατάνια μεταερμηνεύοντας τη σε μία νέα ελαφρή διάτρητη όψη που ακολουθεί και τις γραμμές του προϋπάρχοντος κτιρίου δημιουργώντας κάτι τελικά οικείο.

Στην οδό Ανδριανού η επιλογή μας είναι να επαναφέρουμε το κτίριο στο επίπεδο του δρόμου χωρίς δηλαδή να είναι αποστασιοποιημένο, σαν μια τρύπα στον πολεοδομικό ιστό. Η παρουσία μόνο ενός ελαφριού διάτρητου στεγάστρου δημιουργεί αυτή τη συνέχεια καθώς συνορεύει με το γωνιακό διατηρητέο κτήριο και προστατεύει το υποχρεωτικά αναγκαίο χώρο στάθμευσης δημιουργώντας σκιά. Το διπλανό αρχοντικό συνομιλά με τη μορφή της πέργκολάς μας. Η πέργκολα επί της οδού Ανδριανού έχει σχεδιαστεί με την αισθητική των παλιών κλειστών κήπων των παλιών αρχοντικών και έχει δημιουργηθεί από διάτρητα φύλλα αλουμινίου.




Share
Exterior View
Interior on entrance
Interior, fish stand
Interior, wine stand
Facade
Interior, grocery stand
Interior, staircase
Interior, wine aisle
Exterior, parking lot
Exterior




Contact us
2 Cleveland str. Fitzrovia
W1T6NT London
UK
+44(0)7553223875 Tel
info@klabarchitects.com
Aghias Varvaras 57
15231, Chalandri, Athens
Greece
+30 210 6770068 Tel
info@klab.gr

©KLAB architecture