projects
houses
hotels
interiors
commercial
offices
culture
urban design
design
about
news
press
contact
facebook
twitter
instagram
Design: KLab architecture (London-Athens)
www.klabarchitects.com
Principal architect: Konstantinos Labrinopoulos
Project architect: Veronika Vasileiou
Intern: Electra Pangalou
Design 2016, Construction 2016
employer:
Andronikos Hotel
plot surface:
250m2m2
building:
250m2m2
rooms: 6
Photographer:
Akis Paraskevopoulos

After a successful collaboration for Andronikos hotel in Mykonos, KLab architecture and Andronikos hotels joined forces again for a new hotel in Santorini. A large house from the 70’s, located in Imerovigli Santorini, of three floors was rethought as a 6 suites hotel. Above the volcano caldera and the famous rock “skaros” KLab
architecture changed throughout the existing building to
accommodate the needs of the new hotel. 6 large suites and a sky
bar on the terrace were conceived as a modern interpretation of the
cave like vernacular houses of Santorini. New vaults and arches and
curvaceous edges recreate the unique aura of traditional houses.
Recessed light for different lighting scenarios create an indulging romantic set for the clients.
Beton cire was used for the floors and the bathrooms and
perforated wood with patterns from Santorini is used for
headboards and closet doors. Beds and sofas are customized built so as to be heavy and light at the same time. Mirrors were used to extend and intensify the perspective orchestrated by repeatability of vaults and light.
Suites were designed with private entrances subtracting the main indoor staircase between floors in order to gain space, but adding exterior stairs for entering the suites of the 1st floor. Privacy and 180 degrees of incredible view even form inside was succeeded by elevating the bed area and opening new windows.
Bathroom is separated by glass which was sandblasted where
necessary extending the depth of each suite.
Design: KLab architecture (London-Athens)
Principal architect: Konstantinos Labrinopoulos
Project architect: Veronika Vasileiou
Design team: Electra Pangalou
Design 2016, Construction 2016

Ιδιοκτήτης:
Andronikos Hotel
Κτίριο:
250m2m2
rooms: 6
Φωτογράφος:
Akis Paraskevopoulos

Ο σχεδιασμός ξενοδοχείων αποτελεί μία πρόκληση για την KLab architecture.
Ο πελάτης θέλει κατά τη γνώμη μας να αφεθεί σε μία νέα χωρική πραγματικότητα που θα του δημιουργήσει ερεθίσματα και μνήμες. Η αρχιτεκτονική μας θεώρηση όταν σχεδιάζουμε σε τόπους με τόσο ισχυρή πολιτισμική και αρχιτεκτονική παράδοση, όπως η Σαντορίνη είναι να προσπαθούμε να βρούμε τα στοιχεία εκείνα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μεταμορφώνοντάς τα σε μοντέρνα αρχιτεκτονική.
Ο πελάτης-ταξιδιώτης θέλει και αναζητεί αυτή τη σύνδεση του τόπου και του ξενοδοχείου που διαμένει. Η αρχιτεκτονική του ξενοδοχείου διαφέρει από αυτή της κατοικίας. Ο ταξιδιώτης ορίζει τη σχέση του με το χώρο με μια διαφορετική ματιά. Είναι ο χώρος που οφείλει να τον σαγηνεύσει, αλλά και να αισθανθεί οικεία άμεσα, καθώς οχρόνος παραμονής του είναι μικρός. Επίσης θέλει και επιζητά την άνεση, το διαφορετικό τόσο στο χώρο, όσο και στη λειτουργία.
Κάνει διακοπές και ο χρόνος των αναμνήσεων πολλαπλασιάζεται. Ο αρχιτέκτονας οφείλει να ανταποκρίνεται στα ερεθίσματα αυτά του ταξιδιώτη,
στον μικρό συμπυκνωμένο χρόνο κατοίκησης, αλλά και στη διαφορετικότητα αυτής της κατοίκησης εξαιτίας της διακοπής μίας βιωματικής ρουτίνας.
Στο Ημεροβίγλι της Σαντορίνης ακριβώς πάνω από το Σκάρο χτίστηκε την δεκαετία του 1970 μία κατοικία τριώροφη που την ανακατασκευή της σε μικρό ξενοδοχείο ανεέλαβε η KLab architecture το χειμώνα του 2016. Για να μη χαθεί η τουριστική χρονιά ο σχεδιασμός ήταν γρήγορος σχεδόν αυτόματος. Μετά από 2 επισκέψεις στο χώρο όπου είδαμε το υπάρχον ακίνητο, αλλά και τη θέα μέσα από αυτό αποφασίσαμε να ακολουθήσουμε κάποιες ρηξικέλευθρες ιδέες στη λειτουργία, αλλά και στο σχεδιαστικό αποτέλεσμα. Όλο το ακίνητο θα μετατρέποταν σε δωμάτια δίνοντας όλο το βάρος στην δημιουργία μεγάλων ευρύχωρων και λειτουργικών χώρων.
Ο μόνος βοηθητικός χώρος είναι ένα μικρό παρασκευαστήριο για την ετοιμασία του πρωινού. Αποφασίσαμε την κατάργηση της εσωτερικής σκάλας που συνέδεε τους ορόφους μεταξύ τους, εκτός του τμήματος που συνδέει το δώμα με τον 2ο όροφο. Επίσης αποφασίσαμε την διάνοιξη μιας νέας εξωτερικής σκάλας προς τον 1ο όροφο. Η υποδοχή γίνεται στο δώμα εξωτερικά ενώ έχει διαμορφωθεί χώρος που δυνητικά προετοιμάζει τους φιλοξενούμενους για την αισθητική των δωματίων καθώς και λειτουργεί σαν χώρος για την απόλαυση της μοναδικής θέας.

Καθώς όλα τα δωμάτια έχουν εξαιρετική θέα τα βασικά ζητήματα ήταν η κατά όσο γίνεται διαμόρφωσή τους με μεγάλους χώρους, με υπαίθριους χώρους που θα φιλοξενούσαν ένα Jacuzzi σχεδόν κάθε δωμάτιο και επίσης η ιδιωτικότητα του κάθε δωματίου.
Εσωτερικά μετα τον διαχωρισμό των 6 δωματίων, 2 ανά όροφο για την εσωτερική αρχιτεκτονική των δωματίων εμπνευστήκαμε από την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των υπόσκαφων κατοικιών της Σαντορίνης με τις θολωτές στεγάσεις. Χωρίς να θέλουμε να μιμηθούμε μια κατασκευή που προκύπτει από το σκάψιμο στο ηφαιστιογενές υπέδαφος της Καλντέρας μας ενδιέφερε η μοντέρνα μεταερμηνεία των θολωτών κατασκευών.
Καθώς ο χρόνος ήταν εξαιρετικά περιορισμένος η κατασκευή επιλέχθηκε να γίνει από γυψοσανίδα και σύμφωνα με το υλικό κατασκευής εργαστήκαμε στην κατεύθυνση της δημιουργίας θολωτών οροφών και αψίδων με κρυφούς φωτισμούς. Τα έπιπλα σχεδιάστηκαν χτιστά σχεδόν γλυπτικά ακολουθώντας την λογική των καμπύλων.
Το πάτωμα επιλέχθηκε να γίνει απο τσιμεντοκονία όπως και οι τοίχοι των χώρων υγιεινής σε διαφορετικές αποχρώσεις.
Τα κεφαλάρια και οι πόρτες από τις ντουλάπες σχεδιάστηκαν διάτρητες με εσωτερικό φως σε μοτίβο που είχε ως πηγή έμπνευσής του παραδοσιακά μοτίβα της Σαντορίνης.
Τα μπάνια μεγάλα και ευρύχωρα με μεγάλες τζαμαρίες προς το δωμάτιο απόκτησαν φυσικό φως, αλλά και μεγάλωσαν το χώρο.
Στην συνθετική διαδοχή παράλληλων θολωτών χώρων οι καμπύλοι καθρέπτες πολλαπλασίασαν την γλυπτικότητα του χώρου.
Share




Contact us
2 Cleveland str. Fitzrovia
W1T6NT London
UK
+44(0)7553223875 Tel
info@klabarchitects.com
Aghias Varvaras 57
15231, Chalandri, Athens
Greece
+30 210 6770068 Tel
info@klab.gr

©KLAB architecture