projects
houses
hotels
interiors
commercial
offices
culture
urban design
design
about
news
press
contact
facebook
twitter
instagram
counter view
300m2, Koukaki, Athens
Design:KLab architecture-Konstantinos Labrinopoulos
design team: Enrique RamirezKostis Anagnostakis, Mark Chapman


In one of the oldest neighborhoods of Athens close to the new Acropolis museum KLab architects were commissioned to create a new pharmacy-cosmetics store on the ground floor of an apartment building.
Our approach was to create a context within the certain context that existed. The scenario of a pharmacy come out of nature contributed to the idea that nature coexists with technology innovation to create pharmaceutical and cosmetic products. As response to that we exposed a tech-nature environment a lab within the nature within the city.
Branches as a dislocated shadow phenomenon of the adjacent trees create and protect the façade and the products from the heat and the sun. Like trees holding the old apartment building, disassociate the urban typology to create an eye catching façade.
In the interior emphasis was given to the ceiling and to the exposed concrete columns that represent the forest. The reception desk follows the concept and becomes the center of the store.
Perspex and white lacquered shelves designed by Klab create a unique display atmosphere.
A metallic stair leads to the lower level a lab area where prescriptions are been produced and an office space. Alternatively the area can be used for seminars and larger items display space. The stairs wall is being engraved with plaster and lighting creating plant morphing shapes.
Κουκάκι, Αθήνα 300m2
Design: KLab architecture-Κωνσταντίνος Λαμπρινόπουλος
Συνεργάτες αρχιτέκτονες: Enrique Ramirez, Κωστής Αναγνωστάκης, Mark Chapman


Σε μία από τις παλαιότερες γειτονιές της Αθήνας κοντά στο νέο μουσείο της Ακρόπολης στην οδό Δημητρακοπούλου και Σικελίας στο Κουκάκι ανατέθηκε στους KLab architects να δημιουργήσουν ένα νέο φαρμακείο στο ισόγειο μιας γωνιακής πολυκατοικίας.
Έχοντας ήδη σχεδιάσει το placebo pharmacy στη Γλυφάδα ο σχεδιασμός του νέου αυτού φαρμακείου απότελεσε μία ακόμα πρόκληση στην ανατροπή της στερέοτυπης εικόνας ενός συνοικιακού τέτοιου καταστήματος.
Η ιδέα ότι το φάρμακο προέρχεται είτε από τη φύση είτε από την επιστημονική έρευνα και τεχνολογία μας περίεγραψε τους συνθετικούς άξονες που κινηθήκαμε στο σχεδιασμό του φαρμακείου αυτού.
Το υβρίδιο ενός τεχνολογικού δάσους ή μιας εργαστηριακής φύσης μας αποσχόλησε και από την επεξεργασία της συγκεκριμένης ιδέας δημιουργήθηκε η εικόνα και η ουσία της λειτουργίας του φαρμακείου.
Μεταλλικά αφαιρετικά μοτίβα που προσομοιάζουν σε κλαδιά δέντρων «στηρίζουν» την πολυκατοικία. Σαν σκιές από τα γειτονικά δέντρα λειτουργούν ταυτόχρονα σαν δεύτερη επιδερμίδα φιλτράροντας το ηλιακό φως περιορίζοντας το σημαντικά προστατεύοντας τα φαρμακευτικά προϊόντα. Η είσοδος διαμορφώνεται με ένα πρόστεγο βασισμένο στις οργανικές μορφές της όψης ενώ μια μεταλλική κατασκευή ενώνει το επίπεδο του πεζοδρομίου με αυτό του καταστήματος μέσω μίας ράμπας ή μιας μικρής κλίμακας δύο σκαλοπατιών.

Στο εσωτερικό ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στην πράσινη οροφή κατασκευασμένη από 3 τύπους ακανόνιστων τετράπλευρων και στις κολώνες από εμφανές σκυρόδεμα, που με επιμέλεια φανέρωσαν την πρωταρχική τους μορφή, που δημιουργικά αναφέρονται σε μια εικόνα δάσους. Το έπιπλο της υποδοχής μετατρέπεται σε χώρο ακολουθώντας στο σχεδιασμό του το κυρίαρχο concept διαμορφώνοντας τον κεντρικό πυρήνα του καταστήματος.
Ράφια από πράσινο διάφανο πλέξιγκλας και έπιπλα από λευκή λάκα φωτιζόμενα ,όλα σχεδιασμένα από την KLAB ειδικά για το χώρο αυτό, δημιουργούν απρόβλεπτες επιφάνειες έκθεσης των προϊόντων.
Μια μεταλλική σκάλα οδηγεί στο κάτω επίπεδο που υπάρχει το εργαστήριο, το γραφείο, αποθηκευτικός χώρος αλλά και μια αίθουσα για σεμινάρια και πωλήσεις.
Ο τοίχος της σκάλας έχει δημιουργηθεί από ανάγλυφες γωτιζόμενες εσωτερικά μορφές στη γυψοσανίδα ακολουθώντας και εδώ οργανικές μορφές δημιουργώντας ιδανικές συνθήκες για τη μετάβαση από το ένα επίπεδο στο άλλο. Το πράσινο ημιδιάφανο γυαλί ξεχωρίζει τους ιδιωτικούς χώρους από τους χώρους που το κοινό έχει πρόσβαση.
Τέλος το βιομηχανικό εποξειδικό δάπεδο επιλέχθηκε ώστε να τονίσει την καθαρότητα των χώρων μέσα από ένα ομογενοποιημένο αισθητικό αποτέλσμα.
Share
ceiling view
green perspex displays
interior view with empty dipalys
concept drawing
staircase
view from the street
view of the stair
basement view
interior view with products




Contact us
2 Cleveland str. Fitzrovia
W1T6NT London
UK
+44(0)7553223875 Tel
info@klabarchitects.com
Orfeos 7 Kantza
15351, Athens, Greece
+30 210 3211139 Tel
+30 210 3211155 Fax
info@klab.gr

©KLAB architecture