projects
houses
hotels
interiors
commercial
offices
culture
urban design
design
about
news
press
contact
facebook
twitter
instagram
night view
"Placebo" pharmacy

500 m2 Vouliagmeni Av., Glyfada, Athens, Greece
Designer:Klab Architecture/Konstantinos Labrinopoulos
Artistic facade implementation:Xara Marantidou
Design Team:Enrique Ramirez, Mark Chapman
Photographer: Panos Kokkinias


The design process for this large (600m2) supralocal pharmacy forced us to shift our viewpoint and come up with a virtual building—a placebo pharmacy. The octagonal shape of the existing structure was re-formed into a cylinder in order to create a spiral which seeks to converse with the rapid motion on Vouliagmenis Avenue, the urban artery on which the building stands. The panels of the façade are perforated using Braille, which both alludes to the system’s use on pharmaceutical packaging and boosts visibility by allowing the light to find its way into the interior. The new facade also protects the interior while acting as a lure for passers-by. Inside, the product display mirrors the circular frontage, while a ramp up to the upper level extends the dynamism of the exterior spiral into the interior space.

The Pharmacy is arranged over two floors, the ground floor being the primary shop space with the upper mezzanine floor consisting of ancillary office space used as a temporary surgery for visiting health professionals.
The pharmacy is arranged in plan in a radial pattern with the main cashiers desk acting as the focal point. The product displays fan out from this focal point giving the cashier the ability to view the whole pharmacy from this central area. The drug dispensary, preparation areas and toilets are also arranged off this radial pattern. This pattern gives a natural flow to the space and allows light deep into the center of the plan at all times throughout the day.
Φαρμακείο “Placebo”

Γλυφάδα, Αττική 500τ.μ
Αρχιτέκτονες: KLab architecture (kinetic lab of architecture)Κωνσταντίνος Λαμπρινόπουλος
Design εξωτερικής όψης και σχεδιασμός γραφικών και σήμανσης: Χαρά Μαραντίδου.
Συνεργάτες: Mark Chapman, Enrique Ramirez
Φωτογράφος:Πάνος Κοκκινιάς


Στη Γλυφάδα δίπλα στο εμπορικό κέντρο του city plaza μας δόθηκε η ευκαιρία να σχεδιάσουμε ένα υπερτοπικό φαρμακείο 500 τετραγωνικών μέτρων σε ένα προυπάρχον οκταγωνικής κάτοψης κτίριο.
Η λογική σχεδιασμού βασίστηκε στη ιδέα ότι αυτό είναι ένα φαρμακείο που δεν είναι φαρμακείο. Ένα είδος placebo φαρμακείο που θα διαφοροποιείται σχεδόν σε όλα. Μια πλήρη ανατροπή της εικόνας του φαρμακείου οπώς την γνωρίζαμε στο παρελθόν. Η λογική του έργου αλλά και βασική κατεύθυνση της σκέψης των KLab είναι ένας νέος τρόπος να βλέπεις και να κινείσαι μέσα και έξω από τους χώρους που σχεδιάζουμε.
Η συνολική μορφή του προυπάρχοντος κτιρίου άλλαξε ριζικά και δημιουργείται η εντύπωση ενός νέου φρέσκου κτιρίου. Μια λευκή μεταλλική ταινία αγκαλιάζει και μεταμορφώνει το κτίριο μετατρέποντας την κάτοψη σε κυκλική ακολουθώντας μια ελικοειδή δυναμική γραμμή, αφήνοντας το ηλιακό φως εκεί που πρέπει και δημιουργώντας προστασία στο έντονο καλοκαιρινό δυτικό προσανατολισμό. Η ταινία διαμορφώνει μια επιφάνεια που με τη συνεργασία της εικαστικού καλλιτέχνη Χαράς Μαραντίδου εξελίσσεται σε κυρίαρχο στοιχείο διαμόρφωσης της όψης αφου δημιουργούνται με laser cut ανοίγματα σε μορφή γραφής Braille τη γραφή των ανθρώπων με περιορισμένη όραση που αναγράφεται σε κάθε φαρμακευτικό προϊόν. Με τη διάσταση αυτή λειτουργήσαμε εννοιολογικά αφού η γραφή Braille είναι ένας διαφορετικός τρόπος να δεις, που υπήρξε η κεντρική μας ιδέα, αλλά δημιούργησε μια δεύτερη επιδερμίδα στο κτίριο που λειτουργεί βιοκλιματικά αφού προστατεύει από την ηλιακή θερμότητα επιτρέποντας στο κτίριο να είναι φωτεινό προστατεύοντας και τα προϊόντα από την υπερειώδη ακτινοβολία του ήλιου. Στην ίδια λογική με μια πιο φυσική προσέγγιση, που ήταν κι αυτή πολύ σημαντική για την ιδέα του φαρμακείου αυτού, ήταν η ανάπτυξη των ξύλινων στύλων σε μια αρμονική σχέση με τη μεταλλική ταινία. Τέλος για την ακόμα καλύτερη βιοκλιματική συμπεριφορά του κτιρίου φυτεύτηκαν οι χώροι ανάμεσα στην ταινία και στις υάλινες επιφάνεις στις δυσμενείς από προσανατολισμό όψεις του κτιρίου.
Στο κατάστημα η παρουσίαση των προϊόντων είναι σχεδόν μουσειακή. Χωρίς να υπάρχει η συνηθισμένη υπερπυκνότητα στα προϊόντα η διάταξη των επίπλων γίνεται ακτινωτά γύρω από ένα πάγκο έκθεσης και πληροφοριών για τους πελάτες. Τα έπιπλα τα οποία σχεδιάσθηκαν από τους KLab αρχιτέκτονες ειδικά για το φαρμακείο αυτό έχουν κρυφό φωτισμό από πίσω από τα προϊόντα έτσι ώστε αυτά να ανδεικνύονται με τον καλύτερο τρόπο. Η σήμανση επίσης, σχεδιασμένη από τη Χαρά Μαραντίδου, φροντίζει να βοηθάει χωρίς να φωνάζει και να δημιουργεί μια νέα βάση για τη στυλιστική ενοποιήση του συνόλου.

Ο χώρος ορίζεται από ένα εσωτερικό πατάρι που χωρίζει το φαρμακείο σε τρεις ζώνες , αλλά και τη ράμπα που συνδέει τα δύο επίπεδα και ακολουθεί τη δυναμική σχεδίαση του εξωτερικού περιγράμματος. Οι δύο χώροι με διπλό ύψος διαμορφώνουν εσωτερικές όψεις που ακολουθούν ένα φυτικό μοτίβο με εσωτερικό φωτισμό. Στο πατάρι μια υάλινη χρωματιστή πράσινη όψη ορίζει τους βοηθητικούς χώρους όπως το γραφείο, αποθήκη αλλά και χώροι παρουσιάσεων και ειδικών υπηρεσιών.
Στη χαμηλή ζώνη δημιουργείται ο καθαυτό χώρος του φαρμακείου που φυλλάσονται τα φάρμακα και δημιουργείται ο πάγκος των φαρμακοποιών. Στο χώρο αυτό χρησιμοποιείται ανοξείδωτος χάλυβας ως επένδυση για να δωθεί μια αίσθηση απόλυτης καθαρότητας.
Γενικά τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν δίνουν μια αίσθηση εργαστηρίου, με την έννοια της υγιεινής και της καθαρότητας. Γυαλιστερό λευκό χυτό δάπεδο, λευκές λάκες στα έπιπλα με υάλινα ράφια, ανοξείδωτες επενδύσεις παράλληλα με τον τεχνητό φωτισμό δημιουργούν μια αίσθηση φυσικής ευεξίας που ήταν και το ζητούμενο.
Share
interior view of the ramp
filter the sunlight
south view
interior view
entrance
office
counter




Contact us
2 Cleveland str. Fitzrovia
W1T6NT London
UK
+44(0)7553223875 Tel
info@klabarchitects.com
Orfeos 7 Kantza
15351, Athens, Greece
+30 210 3211139 Tel
+30 210 3211155 Fax
info@klab.gr

©KLAB architecture