projects
houses
hotels
interiors
commercial
offices
culture
urban design
design
about
news
press
contact
facebook
twitter
instagram
night view
Urban Cubes

Pagkrati Athens, 1050 m2
employer: Archipili A.T.E.
architect: KLab architecture- Konstantinos Labrinopoulos
Design team: Konstantinos Labrinopoulos, Enrique Ramirez, Kostis Anagnostakis
Photographer: B. Louizidis



In Cyclades the “Chora” the main village used to be mainly on a hill or a mountain in order to be protected from the pirates that were ruling the seas in the past centuries. The white cubes are built on top of each other allowing ventilation and sun to access every part of the house. The same houses very dense were creating the defensive walls of the “chora”.

Until the mid 80s, Athinian buildings had a certain typology at least the vast majority of them that was constructed in the 50’s-60’s and 70’s. Multistory buildings that had floors of identical size, which housed various apartments and which were fronted by a small narrow balcony that was running across the facade, while the top floor had two or three penthouses which were recessed from the bulk of the core building frame providing larger verandas for the richer inhabitants of the last floors.

Pagrati is a densely populated district located on slopes and hills and built through a system where the owner of the land transferred the plot to the contractor in return for a number of units in the designated building to be constructed on the plot. Such practice called “antiparochi” has created Athens. It was mainly concentrated in commercial areas, so outside the district central zone buildings resulted sometimes of smaller height and size and which usually housed one or two families. The ever changing provisions of the Building Code regarding permissible height and ways of counting building areas has resulted in a mosaic of styles and constructions of residences in the area where “urban cubes” building exists.

We defined our new apartment building as a paradox. It resembles that of an urban village, similar to the ones in Cyclades but rather, a vertical one, an urban antidote.
Every apartment building is a small village within itself. It is a unique society where every inhabitant is so different from the other. In “urban cubes” each floor reflects this individuality as one floor differs from another but lies under the same society rules, all in all being signified by a white cantilevered cube hung by the retaining exposed concrete walls. Our party walls made by exposed concrete with few small openings are used metaphorically as the defensive walls of our village.

We were interested to provide a new building that reflects an elevated standard of living. To cater to the different expectations of multiple users we chose to have a variety of floor plans and representing different layouts represented through the use of "boxes/cubes" thereby giving a visual appearance of casual sculptural sophistication that interacts with the city in a novel way.

The plot is long and narrow with a frontage on two perpendicular roads on Filolaou street a main street in Pagkrati. The plot is divided into two parts housing, two separate units with apartments which are conjoined by the common party wall which in the center becomes the circulation of the building, stairs, elevator and corridors. The vertical courtyard that is formed provides natural light to both sides.

The apparent austerity of concrete coexists with the curved staircase that separates the two exposed concrete party walls. Small openings which give light to the apartments are part of an elaborate plan so as the party walls cease to be blind, but are designed to be consistent and work as the form is based on the unseen interesting back facades of apartment buildings of the 60s and 70s that were almost not have been designed at all and made by chance.

The building's floor plan is U shaped with the uncovered part splitting the building in two parts which allows the creation of 14 bright and open apartments.

Viewed from the two roads Arryvou and Olympiadou the building creates 2 towers. The building has been extricated from the surrounding urban sprawl and breaks away from the saw cut typically Athenian section producing a dynamic playful facade.

The building has pilotis thereby allowing the space under these pilotis to be used as parking but mostly because pilotis allow the visual continuity of the two roads within the building.
Urban Cubes

Παγκράτι Αθήνα, 1050 m2
Εργοδότης: Archipili A.T.E.
Αρχιτέκτων: KLab architecture- Konstantinos Labrinopoulos
Design team: Konstantinos Labrinopoulos, Enrique Ramirez, Kostis Anagnostakis
Φωτογράφος: B. Louizidis



Η Αθήνα είχε μια συγκεκριμένη τυπολογία πολυκατοικίας μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του '80. Πανομοιότυποι όροφοι με ένα μικρό μπαλκόνι να διασχίζει οριζοντίως διαφορετικά διαμερίσματα και δύο με τρία ρετιρέ που υποχωρούσαν σε σχέση με το βασικό όγκο δημιουργώντας πριονωτές τομές.
Το Παγκράτι μια Αθηναϊκή συνοικία πυκνοδομημένη σε λόφους χτίστηκε κατά κύριο λόγο με το σύστημα της αντιπαροχής.
Η περιοχή που κτίστηκε το κτίριο είναι εκτός του κέντρου της συνοικίας με αποτέλεσμα να σώζονται πολλές τριώροφες κατασκευές συνήθως κατοικία μίας ή δύο οικογενειών. Η ασυνέχεια στα ύψη που οφείλεται και στην αλλαγή των διατάξεων του ΓΟΚ δημιουργούν ένα μωσαικό τυπολογιών και κατασκευών στην περιοχή με κύρια χρήση την κατοικία.
Μας ενδιέφερε να αναζητήσουμε μια νέα τυπολογία που θα παρέπεμπε στις νέες αξίες και το νέο βιοτικό επίπεδο. Θέα, ιδιωτικότητα, διαμερίσματα σύμφωνα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες του κάθε χρήστη. Καθώς δεν γνωρίζαμε τους τελικούς χρήστες επιλέξαμε να έχουμε μια ποικιλία στις κατόψεις η οποία να διαφαίνεται και στις όψεις .Τα κουτιά φαινομενικά τυχαία εξυπηρετούν την κάτοψη και την όψη ώστε μια λιτή πολυπλοκότητα και ένα γλυπτικό αποτέλεσμα να συνδιαλέγεται με την πόλη με ένα νέο τρόπο.
Το οικόπεδο είναι στενόμακρο με πρόσωπο σε δύο κάθετους δρόμους της Φιλολάου .Στη δυτική του πλευρά προς τη Φιλολάου η μεσοτοιχεία γίνεται η κύρια όψη της πόλης καθώς η ιδιοκτησία πάνω στον κεντρικό δρόμο είναι ισόγεια ενώ η πολυκατοικία είναι οκταόροφη. Η δωρικότητα του εμφανούς σκυροδέματος συνυπάρχει με το καμπύλο κλιμακοστάσιο που χωρίζει την μεσοτοιχεία στα δύο. Μικρά ανοίγματα που δίνουν φως στα διαμερίσματα από υαλότουβλο εντάσσονται σε ένα περίτεχνο σχέδιο από σκοτίες. Η μεσοτοιχεία έτσι παύει να είναι τυφλή, αλλά είναι σχεδιασμένη να υπάρχει και λειτουργεί συνεκτικά καθώς η μορφή της έχει βασιστεί στις αθέατες πίσω όψεις των πολυκατοικιών του '60 και του '70.
Η κάτοψη της πολυκατοικίας είναι σχήματος Π με τον ακάλυπτο να την χωρίζει σε δύο μέρη ώστε να μπορούν να βγούν 14 διαμερίσματα με φως και αερισμό.
Στους δύο δρόμους Αρρύβου και Ολυμπιάδους οι όψεις δημιοργούν 2 κάθετους πύργους. Η πολυκατοικία έχει τραβηχτεί από τα όρια της ρυμοτομικής γραμμής για να ξεφύγει από την πριονωτή τομή που προκύπτει από την εφαρμογή του ιδεατού στερεού.
Το αίθριο στη μέση της οικοδομής λειτουργεί στο να δίνει φωτισμό και αερισμό στα εσωτερικά δωμάτια ενώ οι κινήσεις γίνονται στο λαιμό του κτιρίου.
Το κτίριο έχει pilotis για να μπορεί να λειτουργήσει σαν χώρος στάθμευσης αλλά κυρίως για να δημιουργήσει την οπτική συνέχεια των δύο δρόμων που έχει πρόσωπο η πολυκατοικία.
Τα διαμερίσματα παρουσιάζουν πολυπλοκότητα τόσο ως προς τις κατόψεις τους όσο και ως προς τις τομές τους. 6 διαμερίσματα εκτείνονται σε 2 ορόφους ενώ τα 2 τελευταία στον 8ο χρησιμοποιούν με στέγαστρα το δώμα.
Share
front perspective
front view by night
night view




Contact us
2 Cleveland str. Fitzrovia
W1T6NT London
UK
+44(0)7553223875 Tel
info@klabarchitects.com
Aghias Varvaras 57
15231, Chalandri, Athens
Greece
+30 210 6770068 Tel
info@klab.gr

©KLAB architecture