projects
houses
hotels
interiors
commercial
offices
culture
urban design
design
about
news
press
contact
facebook
twitter
instagram
exterior view
Supermarket in Nea Kifisia, Athens




Thanopoulos supermarket is at the northern suburbs of Athens and is a family business that owns in the same area two more supermarkets, a bit smaller. It was always a high end supermarket brand with huge variety of sophisticated imported goods which are unlikely to be found in other supermarkets in Athens.

During the economic crisis the supermarkets showed a decrease on the average of the money spend per customer. Although new smaller supermarkets opened in the area, as a reaction on the new status qvo, the owners found the economic crisis as an opportunity to reorganize their stores and change through design their philosophy and their image.

KLab started with the interior complete refurbishment of the first supermarket located in N. Erythrea just a kilometer of their next intervention at the N.Kifisia store that was a complete renovation both to the interior and to the exterior.
The store was fully operational during the construction period. Most of the works were happening during the weekends after the store was closing at 9.00pm at Saturday.

The task for KLab was very demanding. The supermarket building existed in 3 floors before the refurbishment and looked old and neglected.
The store has altered through the years with additions of extra spaces that transform the interior to almost a labyrinth with very difficult navigation through the shelves and circulation between the floors. The exterior was also outdated. The quality of the products had nothing to do with the quality of the space.

The main idea was to change the notion of the supermarket as it exists today in Greece -indifferent big boxes with long alleys of products. Our research started from recently designed supermarkets and continued to the open food markets. For as the supermarket had to be resolved as an interpretation of an urban market place where you go to different shops to find different goods and interfere with other people. Some of the designs as the galvanized stroll were used to show the aesthetics of farmers market, some like the marble counter, the old fish markets in the islands and the age treated wooden shelves, the old bakeries on a mountain village. All these refer to familiar memories that were treated and interpreted in a new modern context. The supermarket was designed as our town, our village while we have been out to buy bread, fish, meat, vegetable, fruits, etc.

After the refurbishment the supermarket is 2600m2 in two floors occupying the same area as before in three floors. 2nd floor remained empty for a future café use for the supermarket customers. Circulation has changed due to the addition of two inclined moving walks and the reorganization of the shelves. The plan has changed dramatically and everything was placed according to consumer habits and consumer needs. Almost each department got its own identity and KLab designed custom made furniture for them. Big parts of the exterior walls were opened to allow natural light rush in the store and especially on the ground floor to create openness feeling as there is at the open air markets.

Ceiling height was not sufficient for false ceiling so we came up with the idea of creating a simple structure by vertical white translucent Perspex lines that were illuminated in between by T5 fluorescent lamps. This allowed a gradient almost luminescent ceiling with osb as background.

The supermarket lies on a corner of a piazza and to most of the people the piazza itself has the name of the supermarket. The store was there before anything else was built and we thought that we had to give back an aesthetic value to the town. We had never consider our approach designing the façade as per design a supermarket façade, but we believed that we had to tell a story and design something appealing and enthusiastic. We chose to emphasize the corner that the two sides of the building develop and to create a sense of movement that will correspond to the perspective lines of the piazza and the movement of the cars along the two sides of the supermarket. In a way a 3d wavy aluminum laser cut facade became a modern second skin protecting the supermarket from the intense sunlight. The design of the perforation has its origins from the Mediterranean culture in food that is being represented here by the olive tree leaf. The exterior walls were painted in olive gray. Wood cladding created the base of the building. Nature and technology coexist in a supermarket as in our façade and interior design.
Supermarket στη Νέα Κηφισιά




Το σουπερμάρκετ Θανόπουλος βρίσκεται στα βόρεια προάστια της Αθήνας και ειδικότερα στην πλατεία της Νέας Κηφισιάς. Είναι μια οικογενειακή επιχείρηση με άλλα δύο σουπερμάρκετ στην Κηφισιά και στην Ν. Ερυθραία. Εδώ και πολλά χρόνια είναι γνωστό στα Βόρεια προάστια για την μεγάλη ποικιλία των προϊόντων που πολλά εισάγονται απευθείας από την εταιρεία Θανόπουλος και μπορεί να τα βρεις αποκλειστικά εκεί.
Στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης τα σουπερμάρκετ είδαν μείωση στο ποσό που ξόδευε κάθε πελάτης.
Παρόλο που νέα μικρότερα σουπερμάρκετ άνοιξαν στην περιοχή σαν αντίδραση στην οικονομική κρίση οι ιδιοκτήτες βρήκαν την περίοδο αυτή, ευκαιρία για να αναδιοργανώσουν τα σούπερμαρκετ τους και να αλλάξουν μέσω της αρχιτεκτονικής εν μέρει τη φιλοσοφία τους, αλλά κυρίως την εικόνα τους.
Οι KLab ξεκίνησαν με την εσωτερική ανακαίνιση 2 ορόφων στο κατάστημα της Ν.Ερυθραίας για να συνεχίσουν με τη συνολική ανακαίνιση του καταστήματος της Ν.Κηφισιάς που σας παρουσιάζουμε.
Το κατάστημα στη διάρκεια των εργασιών παρέμεινε ανοικτό και οι περισσότερες κατασκευές έγιναν μέσα στα Σαββατοκύριακα μετά το κλείσμο του καταστήματος το Σάββατο στις 9:00μμ.
Το κατάστημα σε τρεις ορόφους είχε σχετικά παλιώσει και είχε προβλήματα διάταξης και εσωτερικής κυκλοφορίας. Μετά από πολλές προσθήκες στη διάρκεια των χρόνων ο χώρος έμοιαζε λαβυρινθώδης και χαοτικός. Η εξωτερική όψη του κτιρίου ήταν σαφώς γερασμένη. Η ποιότητα των προίόντων δεν είχε να κάνει τίποτα με την ποιότητα του χώρου.

«Η βασική μας ιδέα ήταν να αλλάξουμε την έννοια του σουπερμάκετ όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, δηλαδή μεγάλα κουτιά με μεγάλους αδιάφορους διαδρόμους. Μας ενδιέφερε να κάνουμε εμπειρία την επίσκεψη στο σουπερμάρκετ. Η έρευνα μας ξεκίνησε από πρόσφατα σχεδιασμένα supermarket στο εξωτερικό και συνέχισε με τις ανοικτές αγορές ανά τον κόσμο. Για τους KLab το σουπερμάρκετ Θανόπουλος θα έπρεπε να παραπέμεπει σε μια μεταφορά μιας αστικής αγοράς εκεί που πρέπει να πας σε διαφορετικά καταστήματα για να βρεις τα διαφορετικά αγαθά και να συνδιαλλαγείς με άλλους ανθρώπους. Κάποια αντικείμενα που σχεδιάστηκαν όπως ο γαλβανισμένος πάγκος των λαχανικών έχει αναφορές στη λαική αγορά, ο μαρμάρινος πάγκος του ψαράδικου στις ψαραγορές των νησιών και τα ξύλινα ράφια του αρτοποιίου σε παλιούς φούρνους σε χωριά. Όλα έχουν κάποιες αναφορές σε οικείες μνήμες που μετασχηματίστηκαν σε ένα μοντερνο σχεδιασμό.»

Μετά την ανακαίνιση το σουπερμάρκετ εκτείνεται σε 2600 μ2 και περιορίστηκε σε δύο ορόφους καταλαμβάνοντας περίπου τόση έκταση όσο πρίν σε τρεις ορόφους. Αυτό επιτεύθηκε κυρίως διαχειρίζοντας τις επιφάνειες χώρων με πολύ πιο αποτελεσματικό τρόπο. Ο δεύτερος όροφος παρέμεινε άδειος για μελλοντική χρήση του ως café. Η επικοινωνία ανάμεσα στους δύο ορόφους άλλαξε με την προσθήκη δύο κεκλιμένων κυλιόμενων διαδρόμων ενώ η αναδιάταξη όλων των ραφιών που σχεδιάστηκε βασισμένη στις ανάγκες και τις συνήθειες των πελατών δημιούργησε μια εύκολη ροή μέσα στο κατάστημα. Σχεδόν κάθε τμήμα του σούπερμαρκετ απέκτησε την δικιά του εικόνα και η KLab σχεδίασε ειδικά έπιπλα και χώρους προβολής. Μεγάλα μέρη των εξωτερικών τοίχων άνοιξαν κυρίως στο ισόγειο και αντικαταστάθηκαν με υαλοστάσια ώστε το φυσικό φως να διαχυθεί μέσα στο χώρο και το σουπερμάρκετ να γίνει πιο εξωστρεφές και να αποκτήσει μια αίσθηση ανοικτής αγοράς.
Το ύψος των ορόφων δεν επαρκούσε για ψευδοροφή έτσι η ιδέα ήταν να αναρτήσουμε κάθετα μακρόστενα κομμάτια από γαλακτώδες plexiglass τα οποία δημιούργησαν μια φωτεινή οροφή με διαβάθμιση φωτεινότητας σε φόντο osb.
Το σουπερμάρκετ Θανόπουλος βρίσκεται στην πλατεία της Ν.Κηφισιάς που η πιο πολλοί την γνωρίζουν σχεδόν ως πλατεία Θανόπουλου καθώς το σουπερμάρκετ βρίσκεται εκεί πριν από οποιοδήποτε κτίριο στην πλατεία. Αυτό για τους KLab ήταν από μόνο του σημαντικό ώστε να δώσουν ιδιαίτερη βαρύτητα στο σχεδιασμό της εξωτερικής όψης προσδίδοντας στην πλατεία μια ιδιαίτερη αισθητική αξία που της έλειπε. «Δεν σκεφτήκαμε ποτέ ότι σχεδιάζουμε μια όψη μόνο για ένα σουπερμάρκετ, αλλά θέλαμε να διηγηθούμε μια ιστορία και να σχεδιάσουμε κάτι ελκυστικό και ενθουσιώδες. Διαλέξαμε να αναδείξουμε τη γωνία των δύο όψεων προεκτείνοντας τες και να δημιουργήσουμε στην όψη μια αίσθηση κίνησης που συσχετίζεται με την κίνηση γύρω από την κυκλική πλατεία.» Δημιουργήθηκε μια δεύτερη τρισδιάστατη όψη σε απόσταση από την παλιά από αλουμινένια διάτρητα φύλλα που προστατεύει το κτίριο από την έντονη δυτική ηλιακή ακτινοβολία. Ο σχεδιασμός της διάτρησης παραπέμπει στην μεσογειακή κουλτούρα και διατροφή μέσα από την διάτρηση σε σχήμα φύλλου ελιάς. Το κυρίως κτίριο έχει βαφτεί σε γκρί της ελιάς ενώ η βάση του έχει επενδυθεί με ξύλινες σανίδες σε κλίση που ακολουθεί τον κυλιόμενο διάδρομο.


Share
exterior view
facade
facade
facade
sketch
exterior view
exterior view
plans
interior, ceiling
interior, entrance
interior, produce stand
interior, wine aisle
interior, wine aisle
interior, fish stand
interior, product shelves




Contact us
2 Cleveland str. Fitzrovia
W1T6NT London
UK
+44(0)7553223875 Tel
info@klabarchitects.com
Aghias Varvaras 57
15231, Chalandri, Athens
Greece
+30 210 6770068 Tel
info@klab.gr

©KLAB architecture