projects
houses
hotels
interiors
commercial
offices
culture
urban design
design
about
news
press
contact
facebook
twitter
instagram
facade
Mole Pharmacy

Architect: Klab Architecture (Konstantinos Labrinopoulos)
Team: Veronika Vasileiou
Structural Engineer: Ypslinon ltd.
Project Managers: Future Constructions
Location: Piraeus, Greece
Area: 600m²
Photographer: Mariana Bisti


In Piraeus the port of Athens which is one of the largest commercial ports of Europe and connects mainland Greece with the islands Klab were invited to design one of the largest pharmacies in Greece. The site which sits next to the port was occupied by an old warehouse transformed to a night club.
Klab designed a new shopping experience transforming completely the existing building while reinforcing the existing stone walls with new concrete structure and introducing a new facade to the city and to the sea.
The concept was to create a building with a direct reference to its context, thus of the port.
A large triangular shape perforated structure was created on top of the building in order to make the pharmacy visible from the distant sides of the port of Piraeus.
An exterior path was created that leads on the terrace where at the future a botanical garden will be developed.
The relation between the new refurbished building and the port and the ships is constant -formally , conceptually
and physically.

At the interior, the large open volume of the warehouse was altered by the introduction of new mezzanines connected to each other in different ways. From ground floor to the mezzanine a curved ramp creates a dynamic line inside the volume and connects the two levels. An amphitheater connects the first level to the second where a meeting room and an office exists. A little bit more above lies the storage space. An elevator and a staircase is used internally to make access more direct.

Internal facades as exterior ones were treated to resemble naval formal language.

At the ground floor lies the sales area with a small lab. The flow of the people inside the large space is guided by the arrangement of the furniture and from the central sale points which are spread evenly in the space. The space is also divided in categories of products, but the main focus is that anyone is visible from everyone producing a theatrical aspect in the shopping experience. Where it was possible the stone walls were retrieved internally revealing the old structure in the ground floor.

On the first level a multi-purpose space is generated and it is used from parties to yoga lessons and from seminars to theatrical plays. This is an entirely unique event space for a pharmacy store, but Klab developed this idea to enhance the shopping experience and producing an almost public space within the pharmacy.
It is important how people experience their movement inside this pharmacy and what is the relation of the space and the exterior light which is filtered by a perforated facade. Another significant aspect is the relation of the interior with the city and the sea which becomes more evident as you get to the upper levels.

The movement flow experience is quite unique as every time you step into a different reality.
Several materials were used to the whole structure as steel and aluminum perforated facade, exposed stone wall, wood floor on the mezzanine and epoxy flooring on the ground level. Gypsum boards were used extensively for false ceilings and walls.

The store follows a museum like experience where the products become the exhibit. The relation between the different spaces and functions and the invention of the outdoor space within the pharmacy creates a stronger relation with the context prescribing a different kind of shopping environment.
Mole Pharmacy

Αρχιτέκτονες: Klab Architecture (Κωνσταντίνος Λαμπρινόπουλος)
Team: Βερόνικα Βασιλείου
Στατικός: Ypslinon ltd.
Project Managers: Future Constructions
Τοποθεσία: Πειραιάς
Εμβαδόν: 600m²
Φωτογράφος: Μαριάνα Μπίστη


Το νέο φαρμακείο θα εκτείνεται σε τρία επίπεδα, σε ισόγειο και σε 2 πατάρια.
O σχεδιασμός προέκυψε από την ανάγκη καθαίρεσης της όψης που μετά από πολλές παρεμβάσεις τόσο σε αισθητικό, όσο και σε κατασκευαστικό επίπεδο χρίζει συνολικής αρχιτεκτονικής επέμβασης. Στόχος μας να αναδείξουμε τη νέα εικόνα της σύγχρονης πόλης του Πειραιά και κυρίως τη δυναμική του λιμανιού και των οχηματαγωγών πλοίων που συμπληρώνουν της εικόνα της πόλης.
Πρόθεση μας να δανειστούμε αυτά τα στοιχεία που προσδίδουν την εικόνα αυτή. Η νέα όψη μας επηρεάζεται από τη δυναμική μορφή των πλοιών, την ροή και την κίνηση σε αυτά. Οι ραμπόσκαλές μας οδηγούν στα νέα καταστρώματα του φαρμακείου με θέα την πόλη και τη θάλασσα.
Το φαρμακείο είναι ένα κτίριο που λειτουργεί αμφίδρομα με την πόλη. Παύει σίγουρα να ανήκει σε μία χωρίς αισθητική τυπολογία ενός συνοικιακού φαρμακείου που η αρχιτεκτονική είναι απούσα και προκρίνεται η σήμανση που τελικά προσδίδει τη λειτουργία.
Για εμάς το νέο αυτό κτίριο δεν είναι απλά ένα φαρμακείο, αλλά ένας πολυχώρος υγείας και ευεξίας που αντιστοιχεί σε ένα νέο τρόπο ζωής πιο υγεινό και πιο φωτεινό.
Το εσωτερικό συνδιαλέγεται με το εξωτερικό και η κίνηση στα διαφορετικά επίπεδα γίνεται με ράμπες και ραμπόσκαλες.
Το νέο φαρμακείο αισιοδοξεί να γίνει η σπίθα εκείνη που θα δημιουργήσει τις συνθήκες εκείνες για τη συνολική αναδιαμόρφωση της ακτής Κονδύλη που μοιάζει σήμερα να βρίσκεται σε παρακμή. Το νέο κτίριο μπορεί να γίνει ένα νέο τοπόσημο στην τοπική κλίμακα καθώς η θέση του είναι εξαιρετικά προβεβλημένη.

Το φωτεινό άσπρο των τοίχων του φαρμακείου θα έρθει σε αντιδιαστολή με τα γκρίζα κτίρια, αλλά σε πλήρη διάλογο με τα νέα πλοία της ακτοπλοίας. Μοιάζει το κτίριο να κρατάει τις βασικές του αρχές και τη σύνδεση του με την πόλη στην όψη της οδού Αιγαλέου, αλλά όσο κατηφορίζεις η όψη ξεκινάει το διάλογο με τα απέναντι πλοία.

Στο εσωτερικό γίνονται νέα πατάρια, αλλά διατηρείται η στέγη με τα ζευκτά που αποκαλύπτεται. Στο εσωτερικό μας ενδιέφερε να κρατήσουμε στοιχεία της ταυτότητας του κτιρίου όπως η λιθοδομή και οι μεταλλικές κολώνες και να φανεί ως ένα σημείο η κληρονομιά του κτιρίου και η σύνδεσή της με τη νέα όψη.
Share
night view
interior view
interior view
interior view
facade detail




Contact us
2 Cleveland str. Fitzrovia
W1T6NT London
UK
+44(0)7553223875 Tel
info@klabarchitects.com
Aghias Varvaras 57
15231, Chalandri, Athens
Greece
+30 210 6770068 Tel
info@klab.gr

©KLAB architecture