projects
houses
hotels
interiors
commercial
offices
culture
urban design
design
about
news
press
contact
facebook
twitter
instagram
side view from garden
"emasies" house in Andros island

Andros island, 250 m2


The country house in the island of Andros sits on a remarkable site. A site of hidden and evident beauty at the same time. A land that has been treated by humans to exploit the inclination of the hill. The so called «emasies» were full with cypress trees, olive trees a huge oak tree and some lemon trees. This is a typical «ktima» in the island facing the south the cypress trees were used to block the strong north winds of the island. The site though has little sea view which is what most of the blocked by the density of the city people from Athens seek in their second houses in an island nearby Athens.
But these are not typical inhabitants and this is not a typical vacation house. Being controlled by many regulations and restrictions due that the site lies on the borders of an extended neoclassical village the house had to become hybrid using the medieval architecture of the island, the neoclassical lines and analogies and the modern way of thinking and living of the users.

As the site was so powerful and dominant KLab architects have to follow the path between the trees and to execute a design that would maintain the site as possible. The decision was to create a very open house but with an inner core protected. This would follow the tradition of Greek monasteries that their inner courtyard is being protected from outside with the surrounding building –wall from the exterior.
A protected inner courtyard was designed to behold the privacy and to protect from the sun and the winds. The house was situated vertically to the retain stone walls to create the barrier between the inner space and the country road , to cut through the pezoules and to gain view of the city of Andros and to the sea as possible.
The main house has been divided into two volumes that are connected through a ramp and the space that connects is where all the circulation occurs. Two more volumes are interconnected to the main house the one closer functions as storage and the guest house further away almost invisible creates a path and resolves into the scenery.

The question of how you design in such a loaded place with history, nature and traditional architecture has one answer. Honesty. We live to vacation houses quite different, coming from dense cities what we really want is the calmness and serenity of the countryside. And we want to be as close to nature as possible. Large windows that can differ totally from the old stone made houses bring the outside inside and this is a house for all seasons and not only for summer.
It is a house that you experience the changes of light during the day and the climatic changes during the seasons.
The swimming pool surrounds the house plays important role of gathering the family during summer almost identical to the role that fireplace plays during winter.
The house except the main courtyard has several different protected outside spaces for different times of the day.
Κατοικία "εμασιές" στην Άνδρο

Άνδρος, 250 m2


Site:Σε ένα οικόπεδο ιδιαίτερο, κρυμμένο από ψηλά κυπαρίσσια στο βοριά για να κόβουν τους δυνατούς ανέμους και βελανιδιές φτιαγμένο από «εμασιές» πλατώματα που καλλιεργούσαν λιόδεντρα και εσπερειδοειδή, με σχηματισμούς βράχων, πάνω σε μια πλαγιά βλέποντας τη χώρα της Άνδρου μας ανατέθηκε να σχεδιάσουμε την εξοχική κατοικία μίας τετραμελούς οικογένειας με 2 μικρά παιδιά.

Το οικόπεδο βρίσκεται εντός των ορίων του οικισμού Στραπουριές ενός οικισμού που είναι απλωμένος με διάσπαρτα πυργόσπιτα με αναφορές κυρίως στην νεοκλασική αρχιτεκτονική όπως αυτή μεταφέρθηκε από τους ντόπιους αρχιμάστορες στο νησί, δηλαδή σε μια πιο λιτή και απέριτη εκδοχή του. Στις Στραπουριές και γενικά στην Άνδρο όμως συναντάς και τη μεσαιωνική αρχιτεκτονική με επίπεδες στέγες μικρά ανοίγματα και εμφανή πέτρα.

Conditions-regulations:Οι πολεοδομικοί κανονισμοί μέσα σε έναν τέτοιο παραδοσιακό οικισμό πολλοί και ασφυκτικοί προβλέπουν συγκεκριμένες αναλογίες στα ανοίγματα περιορισμούς στους προβόλους, υποχρεωτική στέγη, λευκό χρώμα και άλλα πολλά.

Program:Το πρόγραμμα αποτελείται από μία κατοικία 3 υπνοδωματίων που θα μπορεί να λειτουργεί χειμώνα καλοκαίρι, ένα ξενώνα και κάποιους βοηθητικούς χώρους.

Context: μία νέα κατοικία πρέπει να ανταποκρίνεται στο νέο τρόπο διαβίωσης και στα νέα δομικά υλικά, πρέπει όμως να δημιουργεί συνδέσμους εννοιολογικούς και μορφολογικούς με το παρελθόν , με το τι υπάρχει γύρω και πως συνδέεται με αυτό. Για εμάς το ζητούμενο ήταν να βρεθεί ένας τρόπος ώστε να σχεδιασθεί κάτι νέο που να προέρχεται από το υβρίδιο νεοκλασικής και μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής στην Άνδρο , μοντέρνο που να συνδιαλέγεται και με το φυσικό περιβάλλον στο οποίο θα έμπαινε. Τοποθετήσαμε το κτίριο κάθετα με τις πεζούλες και την κλίση και παράλληλα με τον μικρό επαρχιακό δρόμο εκμεταλλευόμενοι το ανοιγμα του οικοπέδου στο σημείο αυτό αλλά και προσπαθώντας να εκμεταλλευτούμε τη παρουσία της μεγάλης βελανιδιάς κόβωντας όσο λιγότερα ελαιόδεντρα και κανένα κυπαρίσσι , αλλά και διατηρώντας τους σχηματισμούς των βραχών.
Δημιουργήσαμε μια εσωτερική αυλή προστατευμένη από τους ανέμους δημιουργώντας προς το δρόμο ένα τοίχο όριο . Το κτίριο πήρε τη μορφή του Π με το συνδετήριο λαιμό ανάμεσα στους δύο όγκους να αποτελεί την κυκλοφορία που επιτυγχάνεται με ένα συνδιασμό ράμπας και σκάλας.
Στον πρώτο όγκο στο ισόγειο τοποθετήθηκε μια μεγάλη κουζίνα με τραπεζαρία και ένα w.c και στον όροφο τα δύο παιδικά υπνοδωμάτια με τα μπάνια τους. Στον δεύτερο όγκο τοποθετήθηκε στο ισόγειο το καθιστικό και στον όροφο το κύριο υπνοδωμάτιο με το μπάνιο του. Ο ξενώνας υλοποιήθηκε σε απόσταση από το κυρίως κτίριο και θαμένος ώστε να χάνεται ο όγκος του από το κυρίως σπίτι.
Η αναγκαιότητα της επαφής του σημερινού ανθρώπου με τη φύση είναι αυταπόδεικτη.
Πως όμως αυτό θα μπορούσε να γίνει από τα μικρά ανοίγματα που υπαγορεύονταν και από το δομικό υλικό δηλαδή την πέτρα αλλά και την μη ύπαρξη αυτής της ανάγκης αφού οι άνθρωποι ζούσαν όλη τη μέρα στην ύπαιθρο. Οι KLab αρχιτέκτονες επιδιώξαμε ένα σπίτι φωτεινό με μεγάλα ανοίγματα στο καθιστικό αλλά και ημιυπαίθριους χώρους άλλοτε στεγαμένους με καλαμωτές ή άλλοτε όπως στην κύρια αυλή με μια τέντα .

Η εσωτερικότητα της κατοικίας προσδιορίζεται από την ίδια την επιλογή του συγκεκριμένου οικοπέδου από τους ιδιοκτήτες. Μακριά από τη θάλασσα χωρίς ιδιαίτερη θέα σε αυτή το οικόπεδο αποτελεί από μόνο του ένα μικρό παράδεισο φτιαγμένο με μεράκι από ανθρώπους όπως τα μονοπάτια και οι ξερολιθιές κοντά του.
Η κατοικία αυτή θα προσφέρει τα παιδικά βιώματα των διακοπών στα 2 παιδιά της οικογένειας και αυτό για μας ήταν μεγάλη ευθύνη. Το κτήμα έπερεπε να μείνει όσο το δυνατόν ανέπαφο.

Form: Η κατοικία σχεδιάστηκε χρησιμοποιώντας λεξιλόγιο από τρεις αρχιτεκτονικές τυπολογίες. Τη νεοκλασσική, την παραδοσιακή μεσαιωνική και τέλος την μοντέρνα.
Θέλαμε να δημιουργήσουμε οικίες μορφές που να εμπεριέχουν κάτι ανατρεπτικό.
Χρησιμοποιήθηκε ο τοπικός σχιστόλιθος και σοβάς σε μορφές ήπιες αλλά νέες.
Η στέγη επιλέχθηκε να κρυφτεί ενώ το παιχνίδι των όγκων του κυρίως σπιτιού με τα βοηθητικά κτίσματα διατήρησαν την κλίμακα της κατοικίας. Παραδοσιακά στοιχεία όπως τα ανοίγματα των περιστεριώνων χρησιμοποιήθηκαν με νέο τρόπο δημιουργώντας όμως διάλογο με την παράδοση.
Σαν αρχιτέκτονες έχουμε την υποχρέωση να οραματιστούμε τη νέα Ελληνική κατοικία.
Με στοιχεία από τη κουλτούρα, την παράδοση, του κλίματος και της ψυχοσύνθεσής μας.
Η μεταερμηνεία στοιχείων του παρελθόντος και η ανάμειξη του με τους νέους τρόπους κατασκευής, την ανάγκη βιοκλιματικών τεχνολογιών συνδιασμένα με παραδοσιακές τεχνικές ευελπιστούμε ότι θα μας οδηγήσουν στο στόχο μας.
Share
pool view
view from rocks
pool reflections
front view
pool view by night
floor plan




Contact us
2 Cleveland str. Fitzrovia
W1T6NT London
UK
+44(0)7553223875 Tel
info@klabarchitects.com
Orfeos 7 Kantza
15351, Athens, Greece
+30 210 3211139 Tel
+30 210 3211155 Fax
info@klab.gr

©KLAB architecture