projects
houses
hotels
interiors
commercial
offices
culture
urban design
design
awards
about
news
press
contact
facebook
twitter
instagram
Facade drone view
Images copyright Mariana Bisti
Τίτλος έργου: Supermarket στη Ν. Ερυθραία
Τοποθεσία: Χαριλάου Τρικούπη 55 Ν. Ερυθραία, Αθήνα
Αρχιτεκτονική Μελέτη: KLab Architecture - Κωνσταντίνος Λαμπρινόπουλος
Σχεδιαστική ομάδα: Κωνσταντίνος Λαμπρινόπουλος, Ευαγγελία Κακαβά, Κατερίνα Τσιτσιβά, Αργυρώ Ευσταθίου, Ρεβέκκα Σιάντου.
Διαχείριση κατασκευών: Future Constructions
Περίοδος σχεδιασμού: 2018
Περίοδος κατασκευής: 2018-2019
Φωτογράφος: Μαριάνα ΜπίστηΠρόκειται για το τρίτο από τα σούπερ μάρκετ Θανόπουλος που ανακαινίστηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο KLab Architecture. Βρίσκεται στη Ν. Ερυθραία, στα βόρεια προάστια της Αθήνας. Τα σούπερ μάρκετ Θανόπουλος, μία οικογενειακή επιχείρηση, είναι μία κορυφαία μικρή αλυσίδα σούπερ μάρκετ με εξαιρετική ποικιλία ειδικών εισαγόμενων προϊόντων που μπορεί κάποιος να βρει μόνο εκεί.

Ακολουθώντας την ίδια φιλοσοφία με τα άλλα δύο κτίρια, όσον αφορά τη διαδικασία σχεδιασμού, οι KLab εργάστηκαν προκειμένου να διευκολυνθεί ο πελάτης καταναλωτής, αλλά και να δημιουργήσουν μία διαφορετική αγοραστική εμπειρία, ενώ παράλληλα με το σχεδιασμό της όψης να εντάξουν το μεγάλο κτίριο στην ευρύτερη γειτονιά με τολμηρές αρχιτεκτονικές χειρονομίες.
Στο υπόγειο ανοίχτηκαν γυάλινα παράθυρα τα οποία αντλούν φυσικό φως από τη ράμπα που οδηγεί στο γκαράζ. Τα ανοίγματα δημιούργησαν εσωτερικές θεάσεις τόσο στη ράμπα όσο και στο εσωτερικό του καταστήματος, κάνοντας τον προσανατολισμό εντός του υπογείου, πολύ πιο εύκολο.

Ως μέρος της εμπειρίας και σχεδόν μέρος του καταστήματος αφού έγινε ορατή από αυτό, η ράμπα αντιμετωπίστηκε σχεδόν ως έργο τέχνης. Η κάτοψη του υπογείου άλλαξε έτσι ώστε να απλοποιηθεί η κίνηση μέσα από τα προϊόντα και να δημιουργηθούν τμήματα των ίδιων προϊόντων. Επιπλέον, σχεδιάστηκαν ειδικά έπιπλα για προϊόντα φαρμακευτικής, βιβλία, παιχνίδια και κεριά.

Στο ισόγειο προστέθηκε ένας νέος χώρος μανάβικου με μεταλλικούς πάγκους που ο σχεδιασμός τους προσομοιάζει τους αντίστοιχους πάγκους των λαικών αγορών. Η γωνιά ψαριού σχεδιάστηκε με μάρμαρο, ανοξείδωτο ατσάλι και γαλβανισμένη λαμαρίνα για άμεση αναφορά στις παλιές υπαίθριες ελληνικές ψαραγορές και τους πάγκους τους .

Η εξωτερική όψη έπρεπε να εναρμονιστεί με τη λογική των ανακαινίσεων των άλλων δύο καταστημάτων. Το εσωτερικό ήθελε και αυτό μία μεγάλη αναδιοργάνωση σε σχέση τις ανάγκες των σημερινών πελατών. Στην πρώτερη της ανακαίνισης κατάσταση στο κατάστημα η ποιότητα των προϊόντων ήταν πολύ ανώτερη από την ποιότητα του χώρου και προφανώς αυτό ήταν κάτι που έπρεπε να διορθωθεί.

Μετά την ανακαίνιση το σούπερ μάρκετ καταλαμβάνει χώρο 2100m2 σε τρία επίπεδα, ισόγειο, υπόγειο και πατάρι. Η κυκλοφορία έχει αλλάξει λόγω της αναδιοργάνωσης των ραφιών. Κάθε τμήμα πήρε τη δική του ταυτότητα, με τα αντίστοιχα, προσαρμοσμένα και κατασκευασμένα από την KLab έπιπλα.

Το ύψος της οροφής δεν ήταν αρκετό για την τοποθέτηση ψευδοροφής, οπότε δημιουργήθηκε μία απλή κατασκευή με κάθετες γραμμές plexiglass που φωτίζονται ενδιάμεσα από λαμπτήρες led. Αυτό επέτρεψε μία βαθμιδωτής έντασης φωτεινή οροφή με osb ως φόντο. Στην είσοδο του καταστήματος που υπάρχει διπλό ύψος τα πλεξιγκλας κόβονται πιο μεγάλα δημιουργώντας μία τρισδιάστατη φωτεινή οροφή.

Για την εξωτερική όψη ,δεν θεωρήσαμε την προσέγγισή μας για το σχεδιασμό της, ως μία απλή πρόσοψη σούπερ μάρκετ, αλλά πιστεύαμε ότι έπρεπε να πούμε μια ιστορία και να σχεδιάσουμε κάτι ελκυστικό και ενθουσιώδες. Η παλιά πρόσοψη συμμετρική με εξώστες και βεράντες επενδυμένη με etalbond δημιουργούσε μία πολυπλοκότητα χωρίς ουσία. Η πρόταση που επιλέχθηκε ήταν να μαζέψουμε όλες τις ακμές που δημιουργούσαν οι ξεχωριστοί εξώστες σε μία καμπύλη μεταλλική όψη που αγκαλιάζει και εμπεριέχει όλη τη δομική αναστάτωση της προηγούμενης όψης. Υπήρξε μία γλυπτική αντιμετώπιση της όψης ενώ μία γραμμική εγκοπή στο ύψος του παλαιού στηθαίου επέτρεψε να μην εμποδίζεται ούτε η θέα από τα γραφεία του 2 ορόφου και τη διάχυση του ηλιακού φωτός ώστε να εισρέει μέσα στους χώρους αυτούς. Στα άνω και κάτω άκρα των απολήξεων της διάτρητης μεταλλικής όψης δημιουργούνται εσοχές και εξοχές αποδομώντας την, ώστε να αποκτήσει ή όψη μία πιο δυναμική και γλυπτική μορφή εξυπηρετώντας όμως παράλληλα και λειτουργικούς λόγους σε σχέση με το πως ή νέα επιδερμίδα ακουμπάει στο παλιό κτίριο. Τα στοιχεία πλήρωσης είναι από διάτρητες λαμαρίνες αλουμινίου ενώ η στήριξή της είναι από μεταλλικούς χαλύβδινους φορείς που έχουν τοποθετηθεί και σχεδιαστεί με τρόπο ώστε η συμμετοχή τους στην όψη να είναι όσο το ελάχιστο δυνατόν εμφανής.
Share
Facade exterior view
Driveway garage
Interior view
Interior view
Contact us
2 Cleveland str. Fitzrovia
W1T6NT London
UK
+44(0)7553223875 Tel
info@klabarchitects.com
Aghias Varvaras 57
15231, Chalandri, Athens
Greece
+30 210 6770068 Tel
info@klab.gr

©KLAB architecture